Please enable JS

La dignitat dels treballadors front la irrupció de la tecnologia

Seminari de LOC-MTC a Braga, del 7 al 10 de juny del 2018

juliol 17/Joan Andreu Parra/

(Maria Martínez i Joaquim Villanueva) Del 7 al 10 de juny, Maria Martínez i Joaquim Villanueva vàrem assistir  al Seminari que va organitzar el moviment germà LOC (Liga Operária Católica) de Portugal a Braga.

Vam ser molt ben acollits i acompanyats durant tota la durada del seminari que portava per títol Entendre el món del treball i l’ocupació, sota la perspectiva de la qualitat de vida i la dignitat dels treballadors. La finalitat era reflexionar sobre com els canvis tecnològics i les noves formes de relacions laborals que estan emergint afecten les persones, les seves famílies i el conjunt de la societat. Va presidir la sessió d’obertura l’arquebisbe de Braga.

El seminari estava organitzat en cinc sessions (a l'enllaç podeu consultar les conclusions):

 • El que avui s’entén pel món del treball i l’ocupació. Conseqüències per la qualitat de vida dels treballadors i reptes de futur.
 • Industria 4.0 - L’amenaça de que no hi hagi ocupació. Conseqüències per a les persones i la societat, sota la perspectiva del diàleg social, la cohesió social i el desenvolupament social a Europa.
 • Com podrem valorar el treball i dignificar els treballadors amb la incorporació del món digital en el treball.
 • Taula rodona: Compartir les realitats de cada país i com podem fer front a aquesta onada individualista. Com estan afrontant els treballadors les noves formes de treball que van apareixent?
  En aquesta taula va participar Maria Martínez en representació de l’ACO i va expressar detalladament quina és la situació actual a Espanya i a Catalunya, què ha suposat la reforma laboral, la taxa d’atur…
  També va fer esment al Treball Decent i als seus quatre eixos segons l’OIT: oportunitats de treball per a tothom, garantir els drets laborals, estendre la protecció social i promoure el diàleg social.
  Per acabar va comentar les esperances que generen les lluites de molts moviments amb la finalitat de dignificar el món del treball, fent un esment al moviment feminista i al moviment dels pensionistes.
 • Com fomentar a Europa el Treball Decent per a tothom, un dret que dignifica, realitza i promou a cada persona i el fa més feliç i agent d’esperança.

Al marge d’aquestes sessions es van fer unes visites temàtiques amb la intenció de tenir una visió empresarial, sindical i periodística sobre el futur del treball:

 • Empresa de construcció multinacional «CASAIS»
 • Unió de Sindicats de Braga
 • Diário do Minho - diari de la regió de Braga

El dissabte al vespre, una vegada acabades les sessions de treball, ens varen portar a visitar els santuaris de Sameiro i el Bon Jesús de Braga on vam gaudir d’uns bells espais naturals amb molta calma i tranquil·litat, després vam anar a un sopar ofert per gentilesa de l’ajuntament de Braga.

El diumenge dia 10 en Joaquim va poder participar en la Trobada Nacional de la LOC-MTC que es va fer a la parròquia de Leca do Bario, diòcesi d’Oporto, participant de l’eucaristia i d’un dinar popular, on tothom va portar menjar i ho compartia.

Dintre d’aquesta trobada el moviment va fer un manifest: Declaració d’Oporto – L’evangeli al món del treball, que podeu consultar a l'enllaç.Altres articles