[Antonio Velasco] A la parròquia de Santa Anna de Barcelona, els sopars per a persones sense llar se serveixen entre les 18.30 i les 19.45. Em va sorprendre aquesta dada i per això vaig preguntar:
— Per què fan el sopar tan aviat?
Xavier Morlans, doctor en teologia per la Universitat Gregoriana de Roma i vicari d'aquesta parròquia, es recol·loca les ulleres, pujant-les cap a l'entrecella amb el seu índex, i respon que el sopar es fa tan aviat perquè aquestes persones puguin arribar als llocs on solen dormir abans que altres se'ls prenguin. Caixers d'entitats bancàries, buits d'escales, racons mínimament protegits de la intempèrie…
Una esglaiadora escultura, que representa un homeless estirat sobre un banc de ferro, et rep a la mateixa porta d'accés a l'interior del temple. Si pares atenció pots veure les ferides als peus d'aquesta figura.
—És una imatge significativa de la nostra església —explica Morlans al grup de persones del grup d'ACO del Vallès Occidental que hi han anat per conèixer el projecte social que es fa en aquesta parròquia. La imatge representa la presència de Jesús entre nosaltres.
—La parròquia no és un dormitori. Som un hospital de campanya —continua Morlans. Acollim qualsevol que ho necessiti, sense excloure ningú. Aquesta església, situada al centre de Barcelona, a tocar de la Plaça de Catalunya, no té parroquians. Això és degut al fet que, com passa als centres històrics de la majoria de les grans ciutats, tots els edificis estan dedicats al comerç, a allotjaments turístics i a oficines empresarials. Són molt poques les famílies que viuen en aquest entorn. Sense feligresos, vam decidir impulsar la iniciativa d'obrir el temple a les persones sense llar i a tot el moviment del voluntariat. Fins aquell moment, Santa Anna era visitada només per turistes, com la cirereta gòtica de la ciutat. Ara, amb la nostra tasca d'ajuda a les persones que ho necessiten més, plantegem una denúncia al capitalisme i les desigualtats que aquest sistema genera.
Morlans, excel·lent orador, ens explica l'anècdota d'un home que és ajudat per aquest projecte. Aquesta persona, en contemplar una escultura de la verge subjectant sota la creu el seu fill mort —la Pietat—, va dir: “Jo soc el que està tombat, però algun dia m'agradaria ser com la que l'està ajudant”.
—El nostre projecte —continua dient el vicari de Santa Anna— és una barcassa que ajuda a pujar les persones que neden amb armilla salvavides. Els donem calor i després les orientem cap on les puguin ajudar: serveis socials, Càritas, albergs municipals… Hem de continuar denunciant les estructures del capitalisme, que provoquen la misèria de tants éssers humans. I, mentrestant, hem de continuar pal·liant les conseqüències que genera el sistema.
El rector de Santa Anna, Peio Sánchez, amb Xavier Morlans i la teresiana Viqui Molins, van ser els impulsors d'aquest projecte d'Hospital de Campanya, cap a l'any 2015. Per posar-lo en marxa es van inspirar en l'experiència del Pare Ángel, fundador i president de Missatgers de la Pau, premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia el 1994 i rector de la parròquia de Sant Antoni a Madrid.
Les persones que dormen als carrers de la ciutat de Barcelona són una mica més de mil. Unes cinc-centes ho fan entre el barri gòtic i l'Eixample. Són persones ferides pel sistema. Seguint la consigna del papa Francesc, que va dir que totes les parròquies que poguessin intentar convertir-se en hospitals de campanya, Santa Anna així ho va fer.
—Si veus una persona ferida, ajuda-la a guarir-se —continua Xavier Morlans. Estem demostrant amb el nostre projecte que abans que una parròquia sense feligresos es converteixi en una cafeteria, en una floristeria o en qualsevol altre negoci, com passa en diverses esglésies gòtiques de ciutats europees, és millor obrir-la durant el dia als que dormen a el carrer.
Diàriament se serveixen entre cent vint i cent trenta esmorzars, dinars i sopars. Uns 300 voluntaris col·laboren amb aquest projecte humanitari, en què, a més d'aliments, s'ofereixen altres serveis de professionals importants, com ara metges, podòleg, psicòleg, psiquiatre i integradora social. A més, aquest projecte disposa d´un banc d´ulleres, una lla d'oportunitats, un pis d´acollida cedit per les Teresianes i espais d´acollida per a dones maltractades…
Moltes de les persones beneficiàries d'aquesta iniciativa, ja siguin laiques, religioses, agnòstiques..., s'han acabat fent voluntàries, col·laborant en el projecte.
— Amb aquesta tasca —conclou Xavier Morlans— estem ajudant moltes persones a descobrir una cara de l'Església més propera, humana i càlida.
Al llarg dels darrers anys he conegut i col·laborat puntualment amb projectes socials a Grècia. Projectes impulsats i gestionats pel voluntariat, que demostren que l'humanisme ben entès, com el que fa la parròquia de Santa Anna de Barcelona, és i serà sempre necessari, sobretot davant la deixadesa dels Estats que, després de ser en molts casos els responsables d'aquestes injustícies, no es fan responsables de les tràgiques conseqüències que provoquen les seves polítiques.
Abans de donar per acabada la nostra visita a Santa Anna, Morlans treu la seva guitarra i ens delecta amb algunes cançons del seu extens repertori.