Please enable JS
Taula presidencial de la Jornada General. Foto: Jordi Esplugas.

L’ACO proposa aixecar-se i caminar per “fer món” en la 71a Jornada General

El moviment inicia el curs 2024-2025 amb el lema “Aixeca’t i camina”

novembre 06/Joan Andreu Parra/

El 12 d’octubre passat, festivitat del Pilar, l’ACO ha celebrat la 71ena Jornada General amb què s’inicia un curs que porta per lema “Aixeca’t i camina!” (Lc 5,23), les paraules de Jesús dirigides al paralític. La convocatòria ha reunit prop de 300 militants, amics i simpatitzants que han gaudit de la trobada en el decurs del dia als Salesians Rocafort, de Barcelona, una localització ben valorada per l’accessibilitat en transport públic i el suport tècnic i logístic del personal del centre.

En la benvinguda a la Jornada els presidents Rocío Elvira i Jordi Soriano han recordat que aquest curs es proposa a la militància que “analitzeu en quina realitat som i que descobrim quines persones i col·lectius són més vulnerats per començar a fer una tasca amb ells”. El Pla de Curs que es va presentar a continuació de manera molt pedagògica per part del consiliari general, Pepe Rodado, s’ha valorat com a molt atractiu i que pot arribar molt bé a la militància i més enllà.

Diversos bisbes han enviat salutacions escrites. Enllacem pel seu interès la de l’arquebisbe de Tarragona i la del bisbe responsable de la Pastoral del Treball a la Conferència Episcopal Espanyola. Precisament, Rocío Elvira va informar que una representació de l’ACO anirà a les Jornades Generals de Pastoral del Treball a Àvila aquest novembre on se celebrarà el 30 aniversari del document “La Pastoral Obrera de tota l’Església” (POTE). En la Jornada també es van adreçar a la militància l’Anna Luque, nova copresidenta del Moviment de Treballadors Cristians d’Europa (“podem fer bona feina. Em poso a la vostra disposició per transmetre idees i propostes al moviment europeu. Mirem també de ser solidaris amb el moviment mundial”) i Ramon Bassas, nou director d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya (“l’ACO forma part de la meva identitat i el moviment hauríem de celebrar que un militant hagi estat encarregat d’ocupar-se de les comunitats i el fet religiós. Aprofitem-ho mútuament”).

L’Eucaristia va ocupar la centralitat de la jornada i va estar presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. David Abadías, acompanyat del consiliari general de l’ACO, pel consiliari Jaume Fontbona i assistit pel diaca permanent, el militant Joan Luengo. “Agraeixo la vida, el compromís, la seriositat... sou gent molt ferma a l’ACO en un món de molta mudança. Mostreu a l’Església i al món una fidelitat en el compromís de portar l’Evangeli a la vida”, ha dit Mons. Abadías. En l’homilia, el bisbe David va lligar amb el lema del curs: “No ens cansem mai de pensar en l'altre, en el germà. Portem la llitera allà on calgui. Pensar en l’altre fa un món millor. Aquest món és injust pels cors endurits que no pensen en l’altre”. Els testimonis de la zona Barcelona Nord sobre la sinodalitat (Josep Ferrer: “Escolta i diàleg són els dos principals aprenentatges de la sinodalitat, tant de bo l’Església fos un referent en aquest món tan mancat d’aquestes facultats”) i sobre el sentit de classe (Mercedes Vidal: “Som classe obrera perquè fem un camí que no fem sols i que ve d’antic. Som baules de la mateixa cadena. Els fills i filles de la classe obrera som més respectuosos amb les institucions que altres de més acomodats”) van ser molt encertats.

A la tarda es van projectar alguns vídeos del programa “Salvados” que van servir per engegar un debat sobre la classe obrera que continuava amb la ponència que va fer la sociòloga Patricia Castro al matí. “No ens mirem el melic. El lema d’aquest curs ens convida a mirar la realitat, som enviats al món, en el nostre cas els treballadors, a portar la Bona Nova de Jesucrist”, va recordar Dèlia Viedma en una de les aportacions. Mercè Solé, en aquesta mateixa línia va indicar que “ja podem tenir un certificat d’obreritat, però si no arribem als més precaris estem fent literatura. Des de la Pastoral Obrera ens esforcem per explicar el que significa ser treballador en precari”. “Fer món, treballar el món, són expressions que ha fet servir la Patricia Castro. Cal reivindicar que el món no està fet llest per consumir, com ens venen, es pot transformar”, va subratllar Ignasi Flores. “El primer és fer que la gent tingui consciència de la seva dignitat. En segon lloc, recordar que els problemes se solucionen col·lectivament. I en tercer lloc, que cal la visió política atacant les causes de la injustícia”, va apuntar el consiliari Isidre Ferreté.

Podeu consultar els següents materials:



Altres articles


Subscriu-te al E-butlletí

Rebràs les noticies per correu electrònic!

INSCRIU-TE