Please enable JS

Acompanyant la LOC/MTC en el seu XVII Congresso Nacional

juliol 11/Alfons Collado/

(Alfons Collado / ​​​​Comissió d'Internacional) Amb el lema “DIGNIFICAR O TRABALHO NA ERA DIGITAL” durant els dies 8 i 9 de juny els delegats de la LOC van aprofundir en aquest tema i també van escollir el nous dirigents del seu moviment. Tant el tema com els dirigents tenen una vigència de 3 anys, renovable per un període més en el cas del dirigents.

            Vuit son les diòcesis representades: Braga, Porto, Aveiro, Coimbra, Guarda, Santarem, Lisboa i Setúbal. El Santuari de Fàtima i la ciutat del mateix nom pertanyen al bisbat de Porto.

            El document (LINHAS DE ORIENTAÇÀO 2019-2022) que guiarà durant tres anys el moviment, té el seu origen en un primer document preparat per un Grup de treball que és debatut i aprovat pel “Equipo Nacional”, i és enviat a tots els Grups de Revisió de Vida, que el discuteixen i remeten les seves esmenes. El Grup de Treball (Ponents) recullen les aportacions que sotmeten de nou al “Equipo Nacional” que el remet a tots els militants perquè sigui aprovat o modificat en el “Congreso Nacional”. El Equipo Nacional el formen un representant de cada una de les diòcesis que anomenen “coordinadors diocesans” més els 2 coordinadors nacionals i el consiliari nacional.

            El document fou introduït per un professor de l’Institut de Bioètica de la Universitat Catòlica, i posteriorment debatut i matisat durant unes 2 hores pels delegats. Les petites modificacions introduïdes van ser incorporades al redactat final. 

            Els dos coordinadors nacionals, un home i una dona, van ser escollits coordinador i vicecoordinadora segons els vots recollits. El nombre de delegats que van votar van ser 58, encara que les persones assistents al Congrés deuríem ser unes 120. S'ha rejovenit una mica els coordinadors, tant Americo Monteiro com Maria Alice Marques tenen 59 anys, provenen de la JOC i tots dos han treballat un llarg període en el sector tèxtil. En les seves intervencions un cop escollits, tots dos semblen molt combatius, un d'ells amb molta experiència sindical i l'altre més assistencial i de comunitat parroquial. Només havien 2 candidats, i havien arribat consensuats; penso que també deu ser difícil aconseguir candidats.

            Van fer un relat de les accions fetes pel moviment en el passat període de 3 anys i també van donar comptes de la situació econòmica durant aquest període. La documentació que van facilitar de l'economia la vaig comentar amb cert detall als companys de la Comissió Internacional nostra. La LOC és un moviment que aconsegueix més recursos a part de les quotes, i manté una estreta relació amb la KAB d’Alemanya.

            A l'inici del Congrés van parlar els dirigents sortints, l'alcalde de la ciutat i el bisbe de Santarem. La missa  al finalitzar va ser concelebrada per un Delegat Episcopal i un consiliari alemany i el consiliari nacional de la LOC. Vam tenir oportunitat de dirigir unes paraules els representants del moviments assistents, nosaltres ho vàrem fer en portuguès. A més de l’ACO, hi havien representants de la HOAC, JOC, un moviment similar al nostre MIJAC, KAB i representants de l’MTCE i del MMTC (la presidenta mundial es Fàtima de la LOC). També van parlar dos sindicats i Càritas, aquest últim molt crític amb les desigualtats creixents i les bosses de pobresa cronificades.

Es van aprovar dues mocions:

- Organização Internacional do Trabalho – Cem anos de solidariedade -  1919 – 2019

- Paz e Justiça para todos os Povos

            Aprofitant l'estada a Fàtima, i estant tant a prop del Santuari el vaig visitar. Vaig veure molta devoció. Vaig  recordar el relat tant bonic de Lucía: “estando jugando con Jacinta y Francisco encima de la pendiente de Cova de Iría, haciendo una pared alrededor de una mata, vimos, de repente, como un relámpago...”

            El bisbe emèrit de Santarem en va explicar un acudit al saber d'on venia jo... “Després del bateig d'un catecumen el prevere li diu, ara ja ets “cristiano” !! . No !!, va dir ell,  Messi!!”Altres articles


Som la Rocío Elvira, en Jordi Soriano (presidents), l'Àngela Rodríguez (coordinadora general) i en Pepe Rodado (consiliari general), les persones que formem el Comitè Permanent de l’ACO.

Periòdicament escriurem en aquest blog col·lectiu per explicar què fem i què pensem. 

Volem acostar-vos l’experiència d’estar al davant del moviment durant el temps que ens heu confiat. Us mostrarem la cuina i els fogons, allò que habitualment no es veu: la coresponsabilitat, la il·lusió, com ens amarem de tots vosaltres i també el cansament, la convivència amb altres responsabilitats i com recuperem forces. Tot plegat, us ho anirem explicant a cau d’orella.